APLIKACE SIMULACNIHO MODELU VE VYUCE V KONTEXTU ROZVOJE INFORMATICKEHO MYSLENI - SEDLACEK, Michal (Trends in education, 2022)
Prispevek se zabyva ukazkou moznosti pouziti modelacniho a simulacniho nastroje ve vyuce informatiky. Jako vychozi byl vybran software Simul8, ktery slouzi k modelovani procesu na bazi simulace diskretnich udalosti a umoznuje vytvoreni vizualniho simulacniho modelu a animaci udalosti. Prikladem je uplatneni modelovani ve vyuce formou nazorne demonstracni pomucky s vysokym motivacnim potencialem pro zaky. V prispevku jsou demonstrovany konkretni kroky postupu pri tvorbe simulacniho modelu vyuzitelneho ve vyuce a zamereneho na rozvoj informatickeho mysleni.
Keywords: modelovani procesu; simulacni software; digitalni gramotnost; informaticke mysleni; nazorne demonstracni prostredek vyuky