PROGRAMOVANI ROBOTU NA ZAKLADNI SKOLE - HYKSOVA, Hana; STOFFOVA, Veronika (Trends in education, 2022)
Roboti, robotika, roboticke hracky a roboticke stavebnice jsou velmi diskutovanym tematem v dnesnim skolstvi. Jakym zpusobem robotiku do vyucovaciho procesu zaradit? V kterych rocnicich robotiku zaradit? Jake roboticke hracky ci stavebnice ve vyuce vyuzivat? V kterych vyucovacich predmetech a oblastech robotiku implementovat? Je robotika soucasti Ramcovych i Skolnich vzdelavacich programu? Proc robotiku do vyucovaciho procesu zarazovat? Toto jsou otazky, ktere v soucasne dobe resi mnoho ucitelu na zakladnich a strednich skolach. Technologicky pokrok a vyvoj nezastavime. Robotika je obor, ktery se velmi rychle rozviji. Roboti jsou nedilnou soucasti naseho zivota a pomocniky v ruznych oborech i domacnostech. Vzhledem k tomu, ze nektere obory maji obrovsky nedostatek pracovniku, zacinaji roboti nahrazovat i lidske cinitele. Roboticke hracky a stavebnice jsou v dnesni dobe jednou z cest, jak zacit u deti budovat vztah k technice a robotice uz ve skolce, na zakladni skole, stredni skole ci vysoke skole.
Keywords: robotika; roboticke hracky; roboticke stavebnice; vyuka; programovani robotu