MYSLENIE KRYTYCZNE W ZAGADNIENIACH TECHNICZNYCH EDUKACJI EKOLOGICZNEJ - Miroslaw, BAK; KALINICHENKO, Antonina (Trends in education, 2021)
Krytyczny racjonalizm jest jednym z dominujacych nurtow we wspolczesnej filozofii, a metoda naukowa nie rozni sie radykalnie od racjonalnego podejscia w innych obszarach ludzkiej dzialalnosci. Spoleczna wiara we wnioski wyplywajace z teorii naukowych opiera sie na spojnosci doswiadczen jednostek i ugruntowanej wiedzy uzyskanej w procesie ksztalcenia. Postawa polegajaca na tym, ze wszystko to, co w danym momencie zostalo uznane za dowiedzione, moze byc podane w watpliwosc stanowi fundament myslenia krytycznego. Gotowosc do rozpatrywania w przemyslany sposob problemow, poparta umiejetnoscia stosowania metod logicznego rozumowania, pelni niezwykle istotna role w procesie edukacji. Krytyczne myslenie pozwala na uzyskanie z wykorzystaniem logiki konsensusu, nie tylko poprzez rozpoznawanie stanowisk, argumentow i wnioskow prezentowanych przez innych ludzi, ale rowniez umiejetne rozpoznawanie technik manipulacji oraz nie uleganie nim. Wobec wzrostu znaczenia edukacji nieformalnej, wielowatkowego i rozproszonego przekazu tresci w mediach spolecznosciowych i stosowanym tam nieuczciwym strategiom marketingowym, myslenie krytyczne moze stanowic swego rodzaju bariere chroniaca przekaz oparty na naukowych paradygmatach, pozwolic na zachowanie indywidualnej tozsamosci i pomoc skupic sie na wybranych celach jednostki oraz sprawic, ze nowoczesna technologia nie bedzie egzogenna sila, nad ktora nie mamy pelnej kontroli. W szczegolnosci dotyczy to celow zwiazanych z edukacja ekologiczna. Wymaga to od systemu edukacji ponownego przewartosciowania celow edukacyjnych oraz wyznaczenia nowych.
Keywords: myslenie krytyczne; edukacja ekologiczna; cele edukacyjne