SUCASNE TRENDY VO VYVOJI VEDECKO-TECHNICKEHO POJMOSLOVIA - STOFFA, Jan; STOFFOVA, Veronika (Trends in education, 2021)
Studia charakterizuje sucasne celosvetove trendy vedecko-technickeho pojmoslovia (terminologie v uzsom zmysle). Z existujucich trendov studia vyclenuje tie, ktore su pre techno- a infoedukatorov najvyznamnejsie a ktore im umoznia posudit, ci prislusny termin je s tymito trendmi v sulade alebo nie. Su to: nekontrolovany narast poctu novych pojmov, preberanie terminov z inych jazykov, internacionalizacia pojmoslovia, narast poctu homonymnych terminov, narast poctu synonymnych terminov, narast poctu hybridnych terminov, narast poctu viacslovnych terminov, narast poctu skratenin, terminologizacia neterminov a determinologizacia terminov, narast poctu neverbalnych ekvivalentov terminov a narast poctu hovorovych ekvivalentov terminov.
Keywords: terminologia; trendy vyvoja terminologie