TECHNICKE MYSLENIE A GEOMETRICKA PREDSTAVIVOST - BEISETZER, Peter (Trends in education, 2021)
Geometricka predstavivost je jedinecna schopnost, ktora je zaroven vyznamnou podmienkou pre mnohe vykony v technickej praxi. V tejto suvislosti ma byt do systemu rozvoja technickeho myslenia zaradeny aj zamerny rozvoj geometrickej predstavivosti. Ide o koncepcnu a systemovu aplikaciu vyucboveho modelu, ktory je reflexiou na poznatky o realnom stave urovne geometrickej predstavivosti ziakov. Na zaklade uvedeneho vznikla iniciativa ponuknut pedagogickej praxi odporucania veduce k inovacii zamerneho rozvoja geometrickej predstavivosti v ramci vyucby predmetu technika. Oporou navrhovaneho riesenia je pedagogickym experimentom overena metakognitivna strategia uplatnena na samostatnu riadenu pracu ziakov.
Keywords: rozvoj geometrickej predstavivosti; pracovne listy; metakognitivna strategia; vyskum geometrickej predstavivosti