ROZVOJ TECHNICKÉ GRAMOTNOSTI ZA POMOCÍ POČÍTAČEM ŘÍZENÝCH STROJŮ - SIMBARTL, Petr; HONZÍKOVÁ, Jarmila; KROTKÝ, Jan (Trends in education, 2020)
Příspěvek se zabývá použitím 3D tiskáren a laserového plotteru na ZŠ. Diskutují se zde možnosti využití a problematika spojená se samotným využíváním těchto zařízení. Cena těchto technologií se snižuje a je tak snadněji dostupná pro základní školy. Využití zařízení nebrání ani RVP a celé je to začleněné do STEM či STEAM vzdělávání. Z pilotáže se zjistilo, že po krátkém zaškolení nedělá dětem problém vytvoření 3D objektu v základním programu pro 3D grafiku. Tyto počítačem řízené stroje nabízí tak pro ZŠ velmi dobré mezipředmětové propojení. Každý z těchto přístrojů má však svá specifika při používání, na která v příspěvku upozorňujeme.
Keywords: CNC; laserový plotr; 3D tiskárna; STEAM