PRIPRAVA STUDENTOV, ODBORNIKOV PRE OBLAST BIOMETRIE - HAMBALIK, Alexander; MARAK, Pavol (Trends in education, 2019)
Prispevok oboznamuje zaujemcov so skusenostami, ktore sme ziskali pocas niekolkorocneho vyvoja specialneho systemu pre podporu vyskumu a pripravy studentov, odbornikov hlavne pre oblast biometrie, ale aj pre ine ulohy. Uplatnuje sa vsade tam, kde sa vyzaduju technologie pre paralelne spracovanie uloh viacerymi viacjadrovymi procesormi na zakladnej doske alebo v grafickej karte a rychle sietove pripojenie. Ma unikatnu podporu pre daktyloskopicke vyuzitie. Hardverove a softverove vybavenie je navrhovane viacucelovo tak, aby sa dalo vyuzivat aj v inych specifickych oblastiach vyskumu a vyucby. Moze adaptabilne vyuzivat vsetky moznosti technickeho a technologickeho prostredia na rychle a presne spracovanie nasnimanych statickych obrazov (napr. odtlackov prstov), alebo pre ine, narocnejsie ulohy. Hardver podporuje aj spracovanie pohyblivych obrazov (video). Okrem toho dovoluje ciastocne riesit ulohy, ktore sa vykonavaju bezne len pocas expertiz, bez nutnosti pritomnosti vysoko kvalifikovaneho experta. Vdaka vykonnej grafickej karte, ktora dovoli paralelizovatelne procesy vykonat velkou rychlostou, sa da vyuzit aj pri vyvoji optimalizovanych sifier pre postkvantovu kryptografiu.
Keywords: priprava studentov; odbornikov; expertov; specialne oblasti vyucovania; biometria; daktyloskopia; postkvantova kryptografia; unikatny expertny system; rozsirena sada markantov