ON-LINE NÁSTENKY VO VZDELÁVANÍ BUDÚCICH PEDAGÓGOV - TÓTH-BAKOS, Anita (Trends in education, 2018)
Internet je plný najrôznejších nástrojov, ktoré učiteľom pomáhajú zatraktívniť výučbu. Učitelia sa podľa možností vždy snažia o to, aby ich žiaci mohli čo najviac pochopiť a vstrebať predkladané učivo. Používanie digitálnych pomôcok a on-line nástrojov im v tejto úlohe môže poskytnúť mnoho výhod, pričom jedna z najväčších je rýchle a ľahké predvádzanie vyučovacej látky formou názorných a aj interaktívnych ukážok, na čo sú digitálne dáta ako stvorené. Cieľom štúdia je prezentovať skupinu on-line nástrojov, webových aplikácií, ktoré fungujú ako on-line nástenky. Pomocou týchto aplikácií sa okrem ich prvotnej funkcie on-line nástenky je možné vytvárať pojmové a myšlienkové mapy, brainstorming, plány, informácie pre zdieľanie, učivo alebo študijný materiál. Fungujú preto ako vynikajúce študijné a vyučovacie pomôcky v prvom rade pre pedagógov, žiakov, študentov, pre rodičov ale v širšom slova zmysle pre všetkých, čo sa o štúdium v akejkoľvek forme venujú. V rámci štúdia sa prezentujú nasledujúcich päť aplikácií: Spiderscribe, Padlet, Corkboard, Lino, Popplet. Cieľom štúdia je v prvom rade poskytnúť prehľad o menovaných aplikáciách a nie v poslednom rade ponúknuť inšpiráciu a motiváciu pre ich všestranné využívanie.
Keywords: on-line nástenka; aplikácia; vzdelávanie