NÁVRH ÚVODNÉHO KURZU KVANTOVEJ MECHANIKY PRE INFORMATIKOV - SITKEY, Matúš (Trends in education, 2018)
Článok je úvodom do problematiky kvantovej informatiky. Jeho cieľom je jednoduchou formou ozrejmiť problematiku  kvantového bitu - qubit. Vychádzame z opisu kvantového systému. Následne  pomocou Machovho-Zenderovho interferometra vysvetľujeme princíp superpozície, ako elementárny pojem kvantovej fyziky. Nadväzujúc na uvedenú teóriu kvantovej informatiky je spracovaná problematika kvantových registrov prinášajúca vysokú operačnú rýchlosť kvantových počítačov. Uvedená teória bola spracovaná ako úvod kurzu kvantovej fyziky pre študijné zameranie orientované na informatiku, perspektívne na špecializáciu kvantová informatika.
Keywords: superpozícia; qubit; kvantový register; kvantové počítanie