MOBILNÉ EXPERIMENTY - RIADENIE A HODNOTENIE KOGNITÍVNEHO PROCESU ŽIAKA - BRESTENSKÁ, Beáta; SZARKA, Katarína; GANAJOVÁ, Mária (Trends in education, 2018)
Z-generácia  sa rodí a vyrastá vo svete mobilných technológií. Mobilita je nový fenomén, ktorý spolu s internetom a cloudom sú súčasťou  vzdelávania a života školy.  Stratégia digitalizácie vzdelávania na Slovensku je chápaná hlavne, ako vybavenie škôl digitálnymi zariadeniami, digitálnym obsahom a  implementáciou technológií do kurikula. V školstve sme sa za viac ako 17 rokov  neposunuli od kvalifikovaných užívateľov digitálních technológií (DT) ku tvorivým užívateľom s kreatívnou digitálnou gramotnosťou, ktorí poznajú a využívajú pridanú hodnotu DT pre osobný a spoločenský rozvoj jedinca. V príspevku prezentujeme výstupy z Inkubátora inovatívnych učiteľov Microsoft (IIUM), kde realizujeme vzdelávanie učiteľov a výskum zameraný na pridanú hodnotu digitálních technológií pre kognitívny proces učenia sa žiaka.
Keywords: mobilný experiment; kognícia; rozvíjajúce hodnotenie; kreatívna dogitálna gramotnosť