IKT AKO PROSTRIEDOK ZVYŠOVANIA KVALITY VÝUČBY V ODBORE BOZP - SOTÁK, Vladimír; MUCHOVÁ, Mária; Miroslav, ŠEBO (Trends in education, 2017)
Organickou súčasťou prípravy študentov v odbore bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci (BOZP) je využívanie prostriedkov informačno-komunikačných technológií (IKT). Naše skúmanie v oblasti zvyšovania kvality výučby sa postupne presúva z tradičnej sféry využívania IKT, ako napr. používanie digitálnej záznamovej techniky v práci bezpečnostného technika, na oblasť hľadania hardvérových a softvérových prostriedkov, ktoré umožnia zdokonaliť jeho činnosť v praxi. V príspevku sú uvedené vybrané oblasti reálnej činnosti bezpečnostného technika a príslušná potenciálna podpora prostriedkov IKT, ktoré v uvedených oblastiach môžu pomôcť riešiť dané úlohy. Východiskom sú pre nás požiadavky praxe, ktoré máme definované na základe spolupráce s výrobným podnikom. Získané poznatky môžeme bez problémov aplikovať aj vo výučbe techniky, prípadne kdekoľvek, kde je potrebné pripraviť študenta pre prax v technickej sfére.
Keywords: teoretický základ IKT; požiadavky praxe; bezpečnostný technik