ANALÝZA TESTOVÝCH ÚLOH Z CELOŠTÁTNYCH KÔL TECHNICKEJ OLYMPIÁDY - BÁNESZ, Gabriel; LUKÁČOVÁ, Danka (Trends in education, 2017)
Technická olympiáda ako postupová predmetová súťaž v Slovenskej republike je určená pre žiakov základných škôl a je organizovaná aj pracovníkmi Katedry techniky a informačných technológií. V tomto roku beží už siedmy rok. Cieľom tejto súťaže je podporovať nadaných žiakov základných škôl z predmetu technika. Súťaž je organizovaná v dvoch kategóriách. Kategória A je určená pre žiakov 8. a 9. ročníkov s tým, že víťazi z krajských kôl postupujú do celoštátneho kola. Kategória B je určená pre žiakov 5. až 7. ročníka, pričom súťaž v tejto kategórii končí na úrovni krajských kôl. Súťaž má v oboch kategóriách dve časti. Test a praktické činnosti zamerané na riešenie úloh. Autori sa vo svojom príspevku zameriavajú na analýzu testov, ktoré boli použité v jednotlivých celoštátnych kolách v prvých šiestich ročníkoch. Analýza testových otázok je uskutočnená podľa: druhov použitých položiek testov, obsahového zamerania položiek na tematické celky predmetu technika a podľa Niemierkovej taxonómie cieľov.
Keywords: technická olympiáda; súťažný test; analýza