INOVAČNÍ ASPEKTY V POSTINDUSTRIÁLNÍ SPOLEČNOSTI - TOLOCHKO, Svitlana; LYMAR, Valeriia (Trends in education, 2016)
Příspěvek je věnován inovačním aspektům postindustriální společnosti. Je definováno, že inovace jsou a musí být i nadále hlavní hnací silou rostoucích životních standardů. Předběžné odhady pro několik zemí OECD ukazují, že některé firmy nyní investují do nehmotných aktiv souvisejících s inovacemi (R&D, software, dovednosti, organizační know-how a branding), zatímco jiní investují do tradičního kapitálu, jako jsou stroje, zařízení a budovy. Stále více se respektuje, že inovace zahrnují širokou škálu činností, kromě výzkumu a vývoje, jako jsou například organizační změny, školení, testování, marketing a design. Toto vše je vyřešeno následujícími úkoly: poukázáním na význam inovací v postindustriální společnosti; definicí úlohy znalostí a inovací v postindustriální společnosti; analýzou postindustriální společnosti v souvislosti s rozvojem inovací; shrnutím principů politiky inovací v postindustriální společnosti.
Keywords: inovace; postindustriální společnost; informační společnosti; vzdělávání; znalosti.