URČENIE MODULU PRUŽNOSTI V ŤAHU MERANÍM POMERNÝCH DEFORMÁCIÍ TENZOMETRAMI - LABAŠOVÁ, Eva; LABAŠ, Vladimír (Trends in education, 2016)
Príspevok je zameraný na určenie modulu pružnosti v ťahu pre skúšobnú tyč obdĺžnikového prierezu statickou metódou. Tyč bola namáhaná prostým ohybom. Teoretické východiská pre určenie modulu pružnosti v ťahu sú založené na poznatkoch z lineárnej pružnosti a pevnosti a vyjadrujú súvis medzi modulom pružnosti v ťahu, maximálnym normálovým napätím v krajných vláknach prierezu tyče a pomernou deformáciou. Pomerné deformácie sa stanovili na základe merania na zostavenej meracej aparatúre a meracej ústredne Quantum X MX 840. Práca podporuje zvyšovanie intelektuálnych a praktických zručností študentov na druhom a treťom stupni technických univerzít.
Keywords: modul pružnosti v ťahu; prostý ohyb; napätie v priečnom priereze; pomerná deformácia