PODMIOTOWY WYMIAR EDUKACJI POLITECHNICZNEJ - PROJEKT EWALUACYJNY - FRANC, Małgorzata (Trends in education, 2016)
Niniejszy artykuł ma charakter koncepcyjny i w pewnym zakresie metodyczny. Może stanowić zaczątek badań w obrębie edukacji akademickiej o charakterze fenomenologicznym.W niniejszej pracy przyjęto, że: edukacja techniczna to jednocześnie wychowanie i kształcenie techniczne, przy czym wychowanie techniczne to ogół działań zmierzających ku umiejętnemu wykorzystaniu techniki w zorganizowanym celowo procesi e oddziaływania na jednostkę, dokonywaniu względnie trwałych zmian w jej osobowości. Kształtowanie kultury technicznej wychowanka dokonuje się poprzez dostarczanie wiedzy o wytworach techniki, przeżywanie sytuacji technicznych, wzbudzanie szacunku dla twórczości technicznej człowieka i wytworów tej twórczości, kształcenie umiejętności korzystania z dóbr techniki. Kształcenie techniczne nastawione jest na sferę poznawczą ucznia, przekazywanie informacji i budowanie systemu wiedzy o rzeczywistości technicznej, kształtowanie umiejętności poznawczych potrzebnych do przyjmowania, rozumienia, interpretowania i weryfikowania zjawisk technicznych.Podmiotowość to poczucie bycia kimś, posiadanie tożsamości odróżniającej jednostkę od innych. W jej ramach człowiek wierzy, że własna aktywność w znacznym stopniu zależy od niego samego. Aby stać się podmiotem trzeba dokonać świadomych założeń dotyczących samego siebie i wybrać własną drogę rozwoju.Z zainteresowań rozwojem podmiotowości w edukacji technicznej przeprowadzono projekt ewaluacyjny: "Ja w czasie…". Uczestnikami projektu byli studenci Politechniki Łódzkiej, kierunku: Edukacja techniczno-informatyczna.Walorem artykułu jest ukazanie znamion edukacji podmiotowej w akademickiej edukacji technicznej w perspektywie opinii studentów o wychowaniu podmiotowym i orientacji podmiotowej.
Keywords: podmiotowość; edukacja techniczna; projekt ewaluacyjny