PODMIOTOWY WYMIAR EDUKACJI POLITECHNICZNEJ - PROJEKT EWALUACYJNY - FRANC, Malgorzata (Trends in education, 2016)
Niniejszy artykul ma charakter koncepcyjny i w pewnym zakresie metodyczny. Moze stanowic zaczatek badan w obrebie edukacji akademickiej o charakterze fenomenologicznym.W niniejszej pracy przyjeto, ze: edukacja techniczna to jednoczesnie wychowanie i ksztalcenie techniczne, przy czym wychowanie techniczne to ogol dzialan zmierzajacych ku umiejetnemu wykorzystaniu techniki w zorganizowanym celowo procesi e oddzialywania na jednostke, dokonywaniu wzglednie trwalych zmian w jej osobowosci. Ksztaltowanie kultury technicznej wychowanka dokonuje sie poprzez dostarczanie wiedzy o wytworach techniki, przezywanie sytuacji technicznych, wzbudzanie szacunku dla tworczosci technicznej czlowieka i wytworow tej tworczosci, ksztalcenie umiejetnosci korzystania z dobr techniki. Ksztalcenie techniczne nastawione jest na sfere poznawcza ucznia, przekazywanie informacji i budowanie systemu wiedzy o rzeczywistosci technicznej, ksztaltowanie umiejetnosci poznawczych potrzebnych do przyjmowania, rozumienia, interpretowania i weryfikowania zjawisk technicznych.Podmiotowosc to poczucie bycia kims, posiadanie tozsamosci odrozniajacej jednostke od innych. W jej ramach czlowiek wierzy, ze wlasna aktywnosc w znacznym stopniu zalezy od niego samego. Aby stac sie podmiotem trzeba dokonac swiadomych zalozen dotyczacych samego siebie i wybrac wlasna droge rozwoju.Z zainteresowan rozwojem podmiotowosci w edukacji technicznej przeprowadzono projekt ewaluacyjny: ``Ja w czasie…''. Uczestnikami projektu byli studenci Politechniki Lodzkiej, kierunku: Edukacja techniczno-informatyczna.Walorem artykulu jest ukazanie znamion edukacji podmiotowej w akademickiej edukacji technicznej w perspektywie opinii studentow o wychowaniu podmiotowym i orientacji podmiotowej.
Keywords: podmiotowosc; edukacja techniczna; projekt ewaluacyjny