ARCHITEKTONICZNA PRZESTRZEŃ EDUKACYJNA PRZEDSZKOLI NA ŚWIECIE - ANALIZA PRZYKŁADOWYCH ROZWIĄZAŃ - WALAT, Wojciech (Trends in education, 2015)
Przedszkole to teren, gdzie nauka i zabawa mają ogromne znaczenie, są one ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, ponieważ największe efekty nauczania uzyskuje się poprzez zabawę. Dzieci, które spędzają prawie cały dzień w przedszkolu, powinny przebywać w budynku nie tylko przyjaznym ale i wesołym. Ośrodki takie swoją formą i ukształtowaniem oraz wyposażeniem mogą być przedłużeniem procesu edukacyjnego.
Keywords: wychowanie przedszkolne; architektura przedszkoli.