ARCHITEKTONICZNA PRZESTRZEN EDUKACYJNA PRZEDSZKOLI NA SWIECIE - ANALIZA PRZYKLADOWYCH ROZWIAZAN - WALAT, Wojciech (Trends in education, 2015)
Przedszkole to teren, gdzie nauka i zabawa maja ogromne znaczenie, sa one ze soba polaczone w nierozerwalny sposob, poniewaz najwieksze efekty nauczania uzyskuje sie poprzez zabawe. Dzieci, ktore spedzaja prawie caly dzien w przedszkolu, powinny przebywac w budynku nie tylko przyjaznym ale i wesolym. Osrodki takie swoja forma i uksztaltowaniem oraz wyposazeniem moga byc przedluzeniem procesu edukacyjnego.
Keywords: wychowanie przedszkolne; architektura przedszkoli.