KONOIDY VE STAVEBNICTVI - VACKA, Milan; SMETANOVA, Dana (Trends in education, 2015)
V prispevku se zabyvame vyuzitim znalosti z deskriptivni geometrie do stavebnictvi. Specialne vyuziti konoidu v stavebni praxi. Primkova plocha konoid je casto vyuzivana jako tvar strechy zejmena na prumyslovych halach a stresnich oknech, ve tvaru budovy ci hraze prehrady pro zvetseni odolnosti vuci tlaku. Nejcastejsi vyuziti konoidu ve stavebne technicke praxi jsou ilustrovana na prilozenych obrazcich. Zamerem clanku je zduraznit a propojit mezioborove vztahy mezi matematikou (resp. deskriptivni geometrii) a praxi (stavebnictvim, architekturou). Text je mozne vyuzit ve vyuce, popripade pro popularizacni ucely.
Keywords: primkova plocha; konoid; konstrukce strech.