NULOVA HYPOTEZA VERSUS INTERVALY SPOLEHLIVOSTI - NOCAR, David; ZDRAHAL, Tomas (Trends in education, 2015)
Prispevek se zabyva duvodem, proc by se vyzkumni pracovnici a vedci meli pri statistickem zpracovani svych vyzkumu radeji zamerit na odhady zalozene na velikosti ucinku a intervalech spolehlivosti nez na testovani nulovych hypotez. Zakladnim problemem testovani nulove hypotezy je to, ze podporuje dichotomickych uvahy - odmitnout, nebo neodmitnout tuto hypotezu. V clanku je vysvetleno, proc jsou uvahy zalozene na odhadech intervalu spolehlivosti vhodnejsi - ze poskytuji vice informaci nez testovani nulove hypotezy. Na druhe strane vsak mohou byt tyto intervaly prilis dlouhe, a to proto, ze nemame v praxi moznost provest mereni na dostatecne velkem vyberovem souboru. Da se tomu ale vyhnout opakovanymi setrenimi.
Keywords: testovani nulove hypotezy; velikost ucinku; interval spolehlivosti.