NULOVÁ HYPOTÉZA VERSUS INTERVALY SPOLEHLIVOSTI - NOCAR, David; ZDRÁHAL, Tomáš (Trends in education, 2015)
Příspěvek se zabývá důvodem, proč by se výzkumní pracovníci a vědci měli při statistickém zpracování svých výzkumů raději zaměřit na odhady založené na velikosti účinku a intervalech spolehlivosti než na testování nulových hypotéz. Základním problémem testování nulové hypotézy je to, že podporuje dichotomických úvahy - odmítnout, nebo neodmítnout tuto hypotézu. V článku je vysvětleno, proč jsou úvahy založené na odhadech intervalů spolehlivosti vhodnější - že poskytují více informací než testování nulové hypotézy. Na druhé straně však mohou být tyto intervaly příliš dlouhé, a to proto, že nemáme v praxi možnost provést měření na dostatečně velkém výběrovém souboru. Dá se tomu ale vyhnout opakovanými šetřeními.
Keywords: testování nulové hypotézy; velikost účinku; interval spolehlivosti.