PŘÍRODNÍ A TECHNICKÉ PAMÁTKY JAKO NÁMĚT PRO PŘÍHRANIČNÍ SPOLUPRÁCI A VÝZKUM - Petr, MACH (Trends in education, 2015)
Článek pojednává o mezinárodním projektu, který řeší problematiku česko - bavorského pohraničí z hlediska přírody, techniky a kultury v historických souvislostech. Projekt zahrnuje okresy Tachov, Domažlice a Klatovy na české straně hranic. Bavorská strana zahrnuje okresy Tirschenreuth, Neustadt a.d. Walnaab, Schwandorf, Cham, Regen a Freyung - Grafenau. Národní park a Chráněná krajinná oblast Šumava tvoří spolu s Národním parkem Bavorský les jednotný jedinečný přírodní celek, který je pod ochranou UNESCO. Jednotlivé řešitelské týmy se zaměřily na zkoumání společných rysů i odlišností obou kultur v příhraničí. Standardní metodika výzkumu byla často rozšířena o kvalitativní metody orální historie. Článek se zaměřuje především na oblast technických památek a historii řemesel.
Keywords: technické památky; česko - bavorské pohraničí; historie řemesel; orální historie.