EVALUACE ELEKTRONICKE A KLASICKE UCEBNICE - VARIABILITA VZORKU - KROTKY, Jan (Trends in education, 2015)
Autor v predlozene casti vyzkumu porovnava variacni koeficienty dat elektronickych a klasickych ucebnic. Elektronicke ucebnice byly hodnoceny inovovanou metodou J. Pruchy (1998) pro mereni didakticke vybavenosti ucebnice. Data klasickych ucebnic byla ziskana metaanalyzou vybranych kvalifikacnich praci s tematem didakticke vybavenosti ucebnice realizovanych autorem v letech 2009 - 2011. Pri porovnani elektronicke a klasicke ucebnice ukazuji vysledky na podstatne vyssi variabilitu dat u vyuziti verbalnich komponent a aparatu prezentace uciva. Miru variability dat ovlivnuji predevsim dva vzorky elektronickych ucebnic specifickeho charakteru a struktury.
Keywords: multimedialni ucebnice; elektronicka ucebnice; hodnoceni ucebnice; variabilita.