PROBLEMY STUDENTOV S POCHOPENIM POJMU LIMITA POSTUPNOSTI - KLEPANCOVA, Michaela (Trends in education, 2015)
Pojem limity a hlavne jeho formalna definicia, aj vo svojej najjednoduchsej podobe - ako limita postupnosti - patri z hladiska vyucovacieho procesu k narocnym a problematickym. U vacsiny studentov ani po absolvovani kurzu matematickej analyzy nedojde k uplnemu porozumeniu pojmu limita a ich predstava tohto pojmu nezodpoveda korektnej definicii limity. V dosledku neuplneho pochopenia ci zabudnutia naspamat naucenej definicie limity postupnosti sa u studentov mozeme stretnut s ich vlastnymi "definiciami" tohto pojmu, ktore nezodpovedaju obsahu skutocnej definicie. V prispevku sme sa snazili identifikovat najcastejsie sa vyskytujuce formulacie, ktore studenti povazuju za spravnu definiciu limity postupnosti. V prispevku tiez poukazujeme na moznost ako tymto nespravnym predstavam studentov o tomto pojme predchadzat, pripadne ich korigovat.
Keywords: pojem limity; formalna definicia limity postupnosti; matematicka analyza.