MODELOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SÍTĚ PŘEDMĚTU - JELÍNEK, Jiří (Trends in education, 2015)
Sociální sítě patří dnes k nejvíce studovaným strukturám v oblasti výměny informací a znalostí. I v oblasti školství je možné najít příklady jejich formální či neformální existence a má tedy smysl uvažovat o jejich hlubším zkoumání a možném využití pro pochopení probíhajících dějů a potenciálně i pro podporu výuky. Tento příspěvek ukáže uplatnění heuristického multiagentního modelu sociální sítě neformálně existující ve skupině studentů téhož předmětu, přičemž hlavním smyslem sítě je výměna znalostí. Zkoumána bude zejména dynamika vývoje vztahů v několika modelových situacích.
Keywords: podpora výuky; modelování; sociální sítě; multiagentní simulace; šíření znalostí.