GEOMETRICKE KONSTRUKCE V PRIPRAVE UCITELU MATEMATIKY - HODANOVA, Jitka (Trends in education, 2015)
Studenti oboru Ucitelstvi matematiky pro 2. stupen zakladni skoly budou u zaku zakladnich skol rozvijet prostorovou predstavivost a budou zaky ucit resit konstrukcni ulohy. V prubehu studia na vysoke skole studenti resi geometricke ulohy, ve kterych vyuzivaji polohove a metricke vlastnosti zakladnich rovinnych utvaru. Pri reseni praktickych problemu v technicke praxi se casto pouzivaji jine konstrukcni metody. V clanku se zamerime na technicke konstrukce a jejich vyuziti pri rysovani technickych vykresu.
Keywords: geometricke konstrukce; technicke konstrukce; technicky vykres.