ALTERNATÍVY A VYUŽITIE INTERDISCIPLINÁRNEHO VZDELÁVANIA - ŠTUDENTSKÁ VEDECKÁ ODBORNÁ ČINNOSŤ - FESZTEROVÁ, Melánia (Trends in education, 2015)
Životné prostredie je oblasť, ktorá každý deň prináša nové poznatky a výzvy. Metodiky výskumu v danej oblasti ako aj ich realizácia a spracovanie sú diferencované. Ich základom sú kvalitné vedomosti a správna orientácia a prehľad v oblasti zameranej na sledovanie stavu zložiek životného prostredia. Súčasní študenti majú možnosti spolupracovať pri príprave prieskumu a následne aj vo výskumnej sfére. Môžu sa podieľať aj na zavádzaní výsledkov do praxe. Učiteľ v spolupráci so študentmi, pomocou rôznych stimulov a motivačných činiteľov vytvára učebnú podmetovú situáciu, ktorá motivuje študentov k učebnej činnosti. Vychovávať budúcich učiteľov s kladným vzťahom k životnému prostrediu je práca náročná, ktorá si vyžaduje správnu motiváciu a plynulé vzdelávanie v danej oblasti. Príspevok uvádza príklady týkajúce sa interdisciplinárneho vzdelávania, chémie a životného prostredie, ktoré boli spracované v rámci výskumu a odborných činností študentov Katedry chémie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.
Keywords: Študentská vedecká; odborná činnosť (ŠVOČ); vzdelávanie; interdisciplinárne vzťahy; chémia.