TERMINY, POLOTERMINY A PSEUDOTERMINY V TECHNOEDUKACII A INFOEDUKACII - STOFFA, Jan; STOFFOVA, Veronika (Trends in education, 2015)
Studia objasnuje pojmy polotermin a pseudotermin vo vztahu k pojmu termin a reaguje na caste pouzivanie poloterminov a pseudoterminov v edukacnej praxi. Z pseudoterminov venuje osobitnu pozornost pouzivaniu nazvov (najma obchodnych), hovorovych vyrazov a substandardnych vyrazov (najma slangovych slov a profesionalizmov) namiesto spravnych spisovnych terminov. Apeluje na zodpovednejsi a kriticky pristup edukatorov a autorov pisomnych edukacnych informacnych zdrojov k uvedenym kategoriam nahrad terminov. Uvadza aj rad typickych pripadov nenaleziteho pouzitia poloterminov a pseudoterminov v terminologickej a edukacnej praxi.
Keywords: termin; polotermin; pseudotermin; nenalezite nahrady terminov; technoedukacia; infoedukacia.