PRISPEVEK K TEORII RESENI PROBLEMU - DOSTAL, Jiri (Trends in education, 2015)
Teorie reseni problemu je na mezinarodnim poli dlouhodobe vedeckym zajmem, predevsim v ramci psychologie, avsak i pedagogiky, kde se do popredi dostava vyzkum moznosti rozvoje kompetenci spojenych s resenim problemu. Clanek proto navazuje na prace prednich teoretiku v oblasti psychologie zamerenych na teorii reseni problemu. Provadi analyzu jiz publikovanych poznatku, komparuje je a kriticky hodnoti za ucelem vytvoreni baze odpovidajici soucasnemu stavu poznani. Ve svem uvodni casti se venuje pojmu problem a jeho vymezeni definici. Dale se venuje problemovym situacim a okolnostem, ktere problem doprovazeji a projevuji se pri jeho reseni. Stezejni casti clanku je analyza procesu reseni problemu. Podrobneji specifikuje souvisejici pojmy, mj. schopnost problem vnimat, vnimatelnost problemu, ochota problemem se zabyvat, ochota problem resit, uvedomeni si existence problemove situace, strategie reseni problemu.
Keywords: problem; reseni problemu; definice; psychologie; vzdelavani.