ZISŤOVANIE VLASTNOSTÍ FUNKCIÍ EKONOMICKEJ ANALÝZY S PODPOROU INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ - ORSZÁGHOVÁ, Dana (Trends in education, 2014)
Funkcie ekonomickej analýzy s jednou alebo s viacerými premennými sú vhodným prostriedkom na formulovanie vzťahov medzi ekonomickými veličinami kvantitatívnymi metódami v oblasti obchodu a výrobnej sféry. V príspevku sa venujeme významnej téme štúdia matematiky - rôznym vlastnostiam funkcií a ich grafickej interpretácii prostredníctvom nástrojov informačných technológií (IT). Prezentujeme ukážky z ekonomických aplikácií s vlastnosťami a grafmi funkcií s jednou premennou a s dvoma premennými. Riešenie praktických a aplikačných úloh patrí k súčasným trendom, ktoré zaznamenávame v matematickom vzdelávaní. S použitím grafických nástrojov IT efektívne zobrazíme grafy funkcií, čím sa zlepšia podmienky na interpretáciu výsledkov riešenia úloh a ich pochopenie študentmi.
Keywords: matematika; funkcie; vlastnosti funkcií; ekonomické aplikácie; grafy funkcií; informačné technológie.