PRZEPROWADZANIE EKSPERYMENTÓW NAUKOWYCH W DYDAKTYCE TECHNIKI I INFORMATYKI - Henryk, NOGA; ŚLÓSARZ, Piotr (Trends in education, 2014)
Znaczny rozwój technologiczny, zauważalny zwłaszcza w ostatnich latach, zwiększył możliwości dostępu do informacji, wspierając jednocześnie młodych ludzi w poszerzaniu swojej wiedzy naukowej. Jednakże przyswajanie nowych wiadomości, zwłaszcza w sytuacjach gdzie nie mamy możliwości zobrazowania konkretnych zagadnień, bywa mało skuteczne. Nawet gdyby osoba interesująca się daną tematyką chciała wykonać konkretne doświadczenie, zadaniem którego byłoby powiązanie nowo poznanej wiedzy teoretycznej z praktyczną, podobnie jak ma to miejsce w przypadku kształcenia modułowego, wielokrotnie okazałoby się to niemożliwe, ponieważ zaistniałaby potrzeba zastosowania przyrządów pomiarowych - w zależności od formy doświadczenia. Zakładając jedynie, że celem doświadczenia, będzie obserwacja wpływu zastosowania kondensatorów w procesie stabilizacji układu elektronicznego, dochodzimy do wniosku, że pojawi się potrzeba wykorzystania oscyloskopu, którego cena nie jest mała. W innej sytuacji student, który nie zdążył lub z osobistych powodów nie mógł wykonać określonego doświadczenia na swoich zajęciach, często nie ma możliwości wykonać go w późniejszym terminie. Z tego powodu w coraz to nowych placówkach edukacyjnych szkolnictwa wyższego powstają specjalnie przygotowane sale pozwalające przeprowadzić doświadczenie zdalnie, z wykorzystaniem jedynie przeglądarki internetowej oraz dostępu do Internetu.
Keywords: technika; zdalny eksperyment; dydaktyka.