POSTAWA TWÓRCZA SENIORÓW - ANALIZA PRZYPADKÓW - Henryk, NOGA (Trends in education, 2014)
Twórczość najczęściej ujawnia się u osób posiadających szerokie zainteresowania, które stają się dla takiej jednostki źródłem inspiracji. Istotne cechy wskazujące na twórczą osobowość to swego rodzaju wysoki poziom energii wewnętrznej, duży stopień pewności siebie oraz duży stopień autonomii, jak również przekonanie o własnym twórczym charakterze. W opracowaniu ukazano komponenty postaw twórczych seniorów na postawie analizy przypadków.
Keywords: twórczość; postawa twórcza; senior.