MLODZIEZ JAKO GRUPA SPOLECZNA W UJECIU DEFINICJI NAUKOWYCH - Sylwester, GLOD; MIOTLA, Piotr (Trends in education, 2014)
Prezentowana ponizej literatura przedmiotu nasuwa nam wnioski ktore mowia ze , mlodziez jako grupa spoleczna, to zagadnienie bardzo rozlegle a przez to trudne do zdefiniowania. Swiadcza o tym rozne podejscia badawcze wyksztaltowane przez roznych badaczy na przelomie ostatnich dziesiecioleci. Witold Pawliczuk definiujac mlodziez, bardzo trafnie wymienia cztery podstawowe podejscia: jednostkowe, antropologiczno kulturowe, pokoleniowe oraz kryterium uwzgledniajace wiek 1. Sama mlodziez jako badana grupa spoleczna ulega ciaglym zmianom. Jest dynamiczna a jej specyfika, dazenia, system wartosci ulega przeobrazeniom wraz ze zmianami pokoleniowymi zachodzacymi w spoleczenstwie. Mozemy tu powiedziec ze , pewne zagadnienia zwiazane z mlodzieza takie jak np. problemy adolescencji czyli dorastania sa stale i dotycza w zasadzie kazdego pokolenia mlodziezy. Inaczej jest gdy mowimy o wychowaniu i socjalizacji . Tu kazde pokolenie ma swoje dazenia, autorytety moralne i wzorce wynikajace z sytuacji polityczno kulturowej danej epoki. Bardzo trafnie ujmuje problem Daniel Markowski ktory pisze: - mlodziez jest to szczegolna kategoria spoleczna, - mlodziez jest odrebna od swiata doroslych, - rola i znaczenie mlodziezy w spoleczenstwach przemyslowych wzrasta. 2
Keywords: dydaktyka; mlodziez; badania; definicja naukowa.