KLUCZOWE ZAGADNIENIA ZARZĄDZANIA ORGANIZACJĄ - Sylwester, GŁÓD; MIOTŁA, Piotr (Trends in education, 2014)
Dążenie przez przedsiębiorców do zarządzania według hipotezy doskonałej racjonalności, a przez to do osiągnięcia przez firmę możliwie najwyższego zysku doprowadziło do powstania wielu koncepcji i spojrzeń na zarządzanie. Przedsiębiorca udostępniając swoje zasoby firmie ponosi koszty utraconych korzyści. Którym odpowiadają możliwe do uzyskania korzyści przy najlepszym alternatywny wykorzystaniu tych zasobów. Aby realizować cel działalności, który stanowi maksymalizacja zysku, przedsiębiorca zachowuje się optymalnie, czyli zgodnie z zasadami doskonałej racjonalności. Dążenie do maksymalizacji zysków wymaga spełnienia określonych warunków. Oznacza to że decydent: - jest w stanie rozważyć wszystkie wchodzące w rachubę możliwości, - posiada wszystkie informacje pozwalające ocenić konsekwencje wyboru, - wybiera możliwość spełniającą w najwyższy stopniu jego preferencje 1.
Keywords: zarządzanie; badania; organizacja; dydaktyka.