KLUCZOWE ZAGADNIENIA ZARZADZANIA ORGANIZACJA - Sylwester, GLOD; MIOTLA, Piotr (Trends in education, 2014)
Dazenie przez przedsiebiorcow do zarzadzania wedlug hipotezy doskonalej racjonalnosci, a przez to do osiagniecia przez firme mozliwie najwyzszego zysku doprowadzilo do powstania wielu koncepcji i spojrzen na zarzadzanie. Przedsiebiorca udostepniajac swoje zasoby firmie ponosi koszty utraconych korzysci. Ktorym odpowiadaja mozliwe do uzyskania korzysci przy najlepszym alternatywny wykorzystaniu tych zasobow. Aby realizowac cel dzialalnosci, ktory stanowi maksymalizacja zysku, przedsiebiorca zachowuje sie optymalnie, czyli zgodnie z zasadami doskonalej racjonalnosci. Dazenie do maksymalizacji zyskow wymaga spelnienia okreslonych warunkow. Oznacza to ze decydent: - jest w stanie rozwazyc wszystkie wchodzace w rachube mozliwosci, - posiada wszystkie informacje pozwalajace ocenic konsekwencje wyboru, - wybiera mozliwosc spelniajaca w najwyzszy stopniu jego preferencje 1.
Keywords: zarzadzanie; badania; organizacja; dydaktyka.