WCZORAJ, DZIS I JUTRO ICT W SZKOLE - WALAT, Wojciech (Trends in education, 2014)
Wspolczesna cywilizacja jest oparta na technologiach informacyjno-komunikacyjnych (TIK) bedacych podstawowymi i niezbednymi narzedziami do uzyskania, przetwarzania informacji, a w efekcie tworzenia wiedzy. Zaklada sie, ze kolejna rewolucja technologiczna otworzy szkoly na intelektualny dorobek czlowieka w niespotykanym dotad stopniu i zakresie. Ale wymaga to zmiany samej szkoly, gdyz przyswojenie tak duzej ilosci wiedzy opiera sie na doswiadczeniu w stosowaniu regul i zasad pozyskiwania i przetwarzania informacji oraz ogromnej wrazliwosci intelektualnej, gdyz uczenie sie jest sposobem wchodzenia w kulture.
Keywords: przemiany edukacji; media w edukacji; ICT; wirtulany asystent.