ZAPOTRZEBOWANIE NAUCZYCIELI NA DOKSZTAŁCANIE I DOSKONALENIE W TECHNOLOGII E-LEARNING - SAŁATA, Elżbieta (Trends in education, 2014)
W społeczeństwie XXI wieku niezwykle istotną rolę odrywa wiedza oraz umiejętność pozyskiwania jej w szybki i skuteczny sposób. Doskonalenie umiejętności pracowników jest postrzegane jako jeden z podstawowych czynników wzrostu efektywności pracy. W tej sytuacji przestają już wystarczać tradycyjne szkolenia, a coraz większą rolę w zdybywaniu wiedzy i kształcenia odgrywa technologia informacyjna. Kształcenie na odległość, nazywane e-learningiem jest obecnie wykorzystywane niemal w każdej dziedzinie życia społecznego, w tym między innymi w edukacji. Rozwój oświatowy stawia przed nauczycielem wiele wyzwań. Aby im sprostać mogą uczestniczyć w różnych formach doskonalenia i dokształcania z wykorzystaniem technologii e-learningu. Celem opracowania jest zdiagnozowanie potrzeb nauczycieli w zakresie tematyki kształcenia przy wykorzystaniu technologii e-learning.
Keywords: nauczyciel; dokształcanie; doskonalenie; e-learning.