VZDALENE LABORATORE NA MOBILNICH ZARIZENICH - LUSTIG, Frantisek (Trends in education, 2014)
Vzdalene laboratore pomalu vchazeji do naseho podvedomi. Maji sve uplatneni ve formach elearningu, ale jiz i v klasicke vyuce. Zpocatku se vzdalene experimenty realizovaly jako server-klient aplikace. Pozdeji se klientem stal bezny prohlizec. Vzdalene experimenty byly vybudovany na Java apletech. V roce 2012 vsak Java aplety zacaly byt omezovany samotnym poskytovatelem, firmou Sun Microsystems a pozdeji Oracle, protoze se zde objevily bezpecnostni diry. Od roku 2013 se Java aplety stavaji nepouzitelnymi a odklani se od nich mnoho uzivatelu. Take nase vzdalene experimenty, ktere jsme cca 10 let tvorili pomoci Java apletu, se postupne stavaly nepouzitelne. Proto jsme se v roce 2014 preorientovali na JavaScript. A hle experimenty zacaly opet normalne fungovat. A dostavila se jeste jedna vyhoda. Tyto nove postavene vzdalene experimenty funguji i z mobilnich zarizeni, z chytrych telefonu (napr. s operacnim systemem Android aj.) i z tabletu (napr. iPad s iOS7 aj.). Prispevek prinasi ukazky novych vzdalenych experimentu vytvorenych s novou stavebnici ISES WEB Control JavaScript, tentokrate vytvorenou v JavaScriptu, ktere lze provozovat jak z PC pocitacu, z notebooku, tak i z mobilnich zarizeni.
Keywords: Java aplet; JavaScript; software ISES WEB Control JavaScript; mobilni telefon; tablet.