O KOMUNIKÁCII A KOOPERÁCII V E-LEARNINGU - BURGEROVÁ, Jana (Trends in education, 2014)
Príprava učiteľov primárneho vzdelávania na pedagogických fakultách je ovplyvnená inovačnými trendami súvisiacimi s technológiami. Ako alternatívna, resp. podporná metóda využívajúca internetové technológie sa na univerzitách udomácnil e-learning, nachádzajúci stále širšie uplatnenie aj v slovenských podmienkach. Pre prípad jeho realizácie prichádza k zásadným zmenám v oblasti osvedčených pedagogických postupov a pravidiel. Zmeny súvisiace s elektronickou podporou výučby musia byť koncipované tak, aby oslovili nové cieľové skupiny obyvateľstva, aby systém preukázal, že zvyšuje intelektuálnu nezávislosť a kreativitu študentov a aby sa zároveň integroval ako nový všeobecne didaktický koncept. Osobitnou kapitolou v elearningu sú komunikačné a kooperačné nástroje, ktoré študujúcim najviac absentujú oproti tradičnej výučbe. Prioritnú pozornosť je potrebné venovať problematike kooperácie a komunikácie v rámci nástrojov, ktoré poskytujú LMS, zamerať sa na komunikačné a kooperačné aspekty vyučovania, vypracovať metodiku tvorby systémových kurzov s akcentom na komunikáciu a kooperáciu a poskytnúť ju širokej pedagogickej verejnosti, ktorá e-learning využíva z rôznej a na rôznej úrovni. Takto orientovaný e-learning môže priniesť fakultám benefity v poskytovaní celoživotného vzdelávania učiteľov základných škôl, resp. pedagogickej verejnosti, jeho ambíciou je položiť základy MOOC v podmienkach slovenských pedagogických fakúlt.
Keywords: komunikácia; kooperácia; e-learning; nástroje podporujúce kooperáciu.