BADANIE PRZETWORNIKA INDUKCYJNEGO DO POMIAROW GRUBOSCI WARSTW WIERZCHNICH - Pawel, PTAK (Trends in education, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki badan przetwornika elektromagnetycznego indukcyjnego, ktory umozliwi wykrycie i zlokalizowanie wad podpowierzchniowych oraz ich wystepowanie w badanych warstwach wierzchnich. Pomiary przeprowadzono dla wybranych sygnalow pracy przetwornika indukcyjnego dobierajac czestotliwosc, okreslajac czulosc i dokladnosc. Dokladny pomiar grubosci warstwy ochronnej okreslono przy pomocy precyzyjnych przyrzadow firmy Fischer.
Keywords: czujnik indukcyjny; dobor czestotliwosci sygnalu; warstwy wierzchnie.