TYPOWE USTERKI UKŁADU HAMULCOWEGO, WYKRYWANE PODCZAS OKRESOWYCH BADAŃ TECHNICZNYCH - MIOTŁA, Piotr; Sylwester, GŁÓD (Trends in education, 2014)
Kluczowym założeniem dydaktycznym szkół technicznych o profilu samochodowym jest zapoznanie uczniów z budową i zadaniami poszczególnych podzespołów pojazdów. Zadaniem układu hamulcowego jest utworzenie na osiach kół jezdnych momentów hamujących, umożliwiających w sposób kontrolowany zmniejszenia prędkości jazdy lub unieruchomienie pojazdu na postoju. Jednym z podstawowych warunków bezpieczeństwa ruchu drogowego jest panowanie kierowcy w każdej chwili nad prędkością jazdy. Z tego względu stan techniczny układu hamulcowego pojazdu dopuszczonego do ruchu na drogach publicznych nie może budzić zastrzeżeń. Zadaniem stacji diagnostycznej jest kontrolowanie m.in. całego układu hamulcowego w celu określenia jego stanu technicznego, zużycia poszczególnych elementów eksploatacyjnych wynikających z użytkowania samochodu. Diagnosta po wykonaniu wszystkich badań i ocenie informuję kierowcę na temat stanu technicznego i w wypadku niesprawności któregoś elementu układu hamulcowego nakazuję jego niezwłoczną wymianę.
Keywords: dydaktyka; edukacja techniczna; układ hamulcowy.