WDRAŻANIE MŁODZIEŻY DO BEZPIECZNEGO UŻYTKOWANIA URZĄDZEŃ TECHNICZNYCH - MASTALERZ, Elżbieta (Trends in education, 2014)
W artykule zaprezentowano zarys celów edukacji ogólnotechnicznej w zakresie przygotowania uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum do korzystania z powszechnie używanych urządzeń technicznych. Krótko wskazano sugestie zawarte w podstawie programowej oraz omówiono wyniki badań przeprowadzonych wśród młodzieży kończącej naukę w gimnazjum, które wycinkowo obrazują znajomość podstawowych zasad bezpiecznego korzystania z urządzeń technicznych przez młodzież.
Keywords: urządzenia techniczne; edukacja ogólnotechniczna; młodzież.