LOUTKY - ZDROJ TVORIVOSTI NA ZAKLADNI SKOLE - Petr, MACH (Trends in education, 2014)
Tvorivost je schopnost cloveka pristupovat k zivotnim problemum a ukolum neotrelym zpusobem, ktery je pro daneho cloveka jedinecnym. U dospeleho cloveka je tvorivost zpravidla spojena se vznikem novych hodnot, dosud nepoznaneho produktu, objevu, technologickeho procesu atd. Jinak je tomu v pripade detske tvorivosti. Detska tvorivost prinasi "nove objevy" jen z hlediska subjektivniho sveta ditete. Z pedagogickeho hlediska je dulezite si uvedomit, ze tvorivy proces neni jen cinnost rozumova. Jeho dulezitou slozkou je i predstavivost, fantazie, imaginace, dramatizace, hra atd. Soucasna skola, i pres vyrazne transformacni snahy, tuto skutecnost prilis nerespektuje. Prispevek ukazuje jednu z cest, jak je mozne rozvijet tvorivost u zaku na 1. stupni zakladni skoly.
Keywords: tvorivost; tvorivy zak; tvorba loutek; dramaticka vychova; integrovana vyuka.