GEOMETRICKE KRIVKY V ROVINE - HODANOVA, Jitka; NOCAR, David (Trends in education, 2014)
Vyznamnou matematickou disciplinou je geometrie. Historicky vyvoj geometrie souvisi s rozvojem poznani a kultury lidske spolecnosti. Prvni geometricke poznatky se nachazeji u Chaldejcu (3. tisicileti pr. n. l.) a Egyptanu. Rozvoj recke kultury ma vliv na rozvoj matematiky a zvlaste geometrie. Recti matematici studovali planimetrii, stereometrii, sferickou trigonometrii, optiku, ve ktere najdeme pocatky perspektivy a studovali take telesa a krivky. Rozvoj geometrie ovlivnoval rozvoj dalsich disciplin - astronomie, fyziky a rozvoj technickych disciplin. "Technicka praxe", predevsim stavitelstvi potrebovaly zobrazovat prostorove objekty tak, aby bylo mozne z vykresu vycist tvar a rozmery objektu. Dukaz o rozvoji geometrie nachazime na zachovalych stavebnich pamatkach. Studium rovinnych krivek ma sve pocatky ve staroveku. Nazvy rady krivek - Dioklova kissoida, Archimedova spirala, Perseova krivka, jsou dukazem, ze tyto krivky studovali jiz matematikove ve staroveku.
Keywords: rovinne krivky; kinematicka geometrie; technicka praxe.