VÝUKOVÝ PROGRAM S APLIKACÍ MATEMATIKY V TECHNICKÝCH PŘEDMĚTECH - FILÍPEK, Josef; NAVRÁTIL, Miroslav (Trends in education, 2013)
Matematika se vyznačuje vysokou mírou abstrakce. Studentům činí značné problémy aplikovat diferenciální počet v technické praxi. Autoři sestavili ozvučený multimediální výukový program týkající se vztahu okamžité polohy, rychlosti a zrychlení vozidla s uplatněním první a druhé derivace primární funkce. Výuková pomůcka názorně objasňuje pojmy jako funkce klesající, rostoucí, konvexní, konkávní, lokální extrém, inflexní bod, definiční obor apod.
Keywords: derivace; pohyb; průběh funkce; výukový program