ŠPECIFIKÁCIA POTRIEB INOVÁCIE ODBORNÉHO VZDELÁVANIA V UČEBNOM ODBORE AUTOOPRAVÁRENSTVO - ZATKALÍK, Martin; HAŠKOVÁ, Alena (Trends in education, 2013)
Obsahové zameranie a úroveň odborného vzdelávania nových pracovníkov pre automobilový priemysel je už dlhodobo predmetom kritiky zo strany zamestnávateľov. Zmenu tohto stavu možno dosiahnuť realizáciou adekvátnych inovácií obsahu a realizácie vzdelávania na príslušných stredných školách. Aby bolo možné navrhnúť a následne realizovať tieto inovácie, je potrebné v prvom rade špecifikovať aktuálne požiadavky zamestnávateľov na odbornú pripravenosť absolventov príslušných učebných odborov. V príspevku sú prezentované a diskutované výsledky prieskumu zameraného na zistenie týchto požiadaviek. Na základe výsledkov prieskumu možno konštatovať, že dominantným problémom súčasnej odbornej prípravy je potreba inovácie jej obsahovej stránky.
Keywords: učebný odbor autoopravárenstvo; inovácie odbornej prípravy; požiadavky praxe a zamestnávateľov; hodnotenie dôležitosti zložiek kompetenčného profilu