SPECIFIKACIA POTRIEB INOVACIE ODBORNEHO VZDELAVANIA V UCEBNOM ODBORE AUTOOPRAVARENSTVO - ZATKALIK, Martin; HASKOVA, Alena (Trends in education, 2013)
Obsahove zameranie a uroven odborneho vzdelavania novych pracovnikov pre automobilovy priemysel je uz dlhodobo predmetom kritiky zo strany zamestnavatelov. Zmenu tohto stavu mozno dosiahnut realizaciou adekvatnych inovacii obsahu a realizacie vzdelavania na prislusnych strednych skolach. Aby bolo mozne navrhnut a nasledne realizovat tieto inovacie, je potrebne v prvom rade specifikovat aktualne poziadavky zamestnavatelov na odbornu pripravenost absolventov prislusnych ucebnych odborov. V prispevku su prezentovane a diskutovane vysledky prieskumu zameraneho na zistenie tychto poziadaviek. Na zaklade vysledkov prieskumu mozno konstatovat, ze dominantnym problemom sucasnej odbornej pripravy je potreba inovacie jej obsahovej stranky.
Keywords: ucebny odbor autoopravarenstvo; inovacie odbornej pripravy; poziadavky praxe a zamestnavatelov; hodnotenie dolezitosti zloziek kompetencneho profilu