EDUKACJA EKOLOGICZNA SPOŁECZEŃSTWA W DZIEDZINIE EKOLABELLINGU - SOBCZYK, Wiktoria; WÓJCIK, Agnieszka Katarzyna (Trends in education, 2013)
Idea wprowadzenia towarowych oznaczeń ekologicznych (ecolabelling) na produktach, które najmniej szkodzą środowisku, powstała w XX w. Ekoprodukt to taki produkt, którego produkcja, użytkowanie i utylizacja są pod względem wymogów środowiskowych i społecznych ulepszone w porównaniu do konwencjonalnych produktów. Ekoetykietowanie umożliwia konsumentom rozpoznanie "zielonych" produktów. Badania ankietowe wykazały, że o oznaczeniach ekologicznych towarów wiemy bardzo niewiele. Należy prowadzić szeroką ekologiczną kampanię informacyjną dla konsumentów.
Keywords: oznakowania; edukacja ekologiczna; produkt ekologiczny