HUMANIZM EKOLOGICZNY - OD CZLOWIEKA PIERWOTNEGO DO ZROWNOWAZONEGO ROZWOJU - SOBCZYK, Wiktoria (Trends in education, 2013)
Czlowiek od tysiecy lat zmienial swiat i ujarzmial sily przyrody. Ludzkie postepowanie doprowadzilo do powaznego zaklocenia rownowagi ekologicznej, czego szkodliwe konsekwencje daja sie odczuc w skali calej planety. Czlowiek ma obowiazek ograniczac zagrozenia dla przyrody, otaczajac szczegolna troska srodowisko naturalne. Sluzy temu idea zrownowazonego rozwoju.
Keywords: Czlowiek; srodowisko; technologia; rozwoj zrownowazony