ZAPOTRZEBOWANIE NA USŁUGI DORADCY ZAWODOWEGO W OPINII RODZICÓW SZKÓŁ GIMNAZJALNYCH - PIETRUK, Witold (Trends in education, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród rodziców uczniów klas trzecich szkół gimnazjalnych powiatu brzeskiego (województwo opolskie). Celem badań była diagnoza zapotrzebowania na usługi doradcy w opinii rodziców uczniów szkół gimnazjalnych. Zawiera on informacje dotyczące roli szkolnego doradcy zawodowego w systemie orientacji zawodowej. Pokazuje stopień zainteresowania rodziców szkolnym doradcą zawodowym, pracującym w gimnazjum i jego podejściem do spraw związanych z planowaniem przez młodzież ścieżki edukacyjno - zawodowej. Wskazuje na zainteresowanie rodziców udzielaną przez doradców pomocą dotyczącą m.in. znalezienia odpowiedniej szkoły, zawodu, wyboru kierunku kształcenia, wskazaniu dziecku predyspozycji do określonych grup zawodowych, pokazaniu ich mocnych i słabych stron.
Keywords: gimnazjalista; rodzice; szkolny doradca zawodowy